torsdag den 26. januar 2012

Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt og populærmusik fra Vittula

Kryptisk overskrift?
Det fede ved det her blogindlæg er at det er dem der ikke har fattet har der er de egentlige vindere. De har nemlig to rigtig fede bøger til gode. 

Den første er "Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt" af Jonas Jonasson. Der er en skæbnefortælling i stil med Forrest Gump. Når man sådan er blevet gammel nok til a bestemme over sig selv er det nogle gange ikke tilfredsstillende at en eller anden plejehjemsdame skal bestemme hvornår man må drikke schnapsch og hvornår man skal tage sine sutsko på og spise sin havregrød op. Og hvis man ikke har tænkt sig at spille hovedpersonen i et fødselsdagsgilde man ikke har bedt om, hvad gør man så? Man hopper på sine gamle ben ud ad vinduet og stikker af. 
Og så begynder eventyret. Gennem flash backs følger man den aldrende Allan Karlsons liv der på forunderlig vis fører ham hen i epicenteret af alle store begivenheder der er sket i verdenshistorien de sidste hundrede år. Han får kæmpet sig op fra smalle kår, og ved derfor at han kan klare sig meget lidt, og tager alle chancer. På finurlig vis får han sneget sig ud af alle farlige situationer. 
Mellem flash backs’ne følger man Allans nutidige eventyr efter han er stukket af fra plejehjemmet. Han render ind i genvordigheder, men møder også følgesvende der i bedste eventyrstil har forskellige talenter de får god brug for hen ad vejen.  Man lærer rent faktisk noget ved at få gennemgået hovedbegivenheder i verdenshistorien på en ret spændende måde, og underholdningsværdien er heller ikke at foragte. 
Man fatter hurtigt sympati for den gamle Allan, der mest af alt er en flink fyr og ikke vil nogen noget ondt. Det eneste dårlige der er at sige om bogen er at det er forfatterens debutroman, og der ikke umiddelbart er mere af samme skuffe man kan kaste sig over. 



Den anden bog er ”Populærmusik fra Vittula” af Mikael Niemi. Det er en historie om at vokse op, om at tage på eventyr og om at virkeligheden og fantasien ikke altid er til at skelne fra hinanden.
Om store mirakler og små mirakler. Om livet og historien(som historie, det fag man har i gym) og om det barske miljø der findes helt i toppen af Sverige. 
Hvor man skal finde ud af hvor ens egen rolle er i hierakiet, og huske at tæske de rigtige. Og hvad de der damer er for nogen. 
Det bliver en dannelsesrejse i sind og kultur med små svinkeærinder ind i damernes omklædningsrum og på flugt fra den lede pedel. 

edit: 
Glemte helt at sige, at hvis man ikke er læse-typen kan man høre Den Hundredårige indlæst på lydbog på så fantastisk måde at de har fået en pris for det, og Populærmusik er blevet filmatiseret.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar